Az Aviva Módszer története

Kiknek köszönhetjük, hogy segítségünkre lehet az Aviva Módszer?

Az Aviva Módszer története

Az Aviva Módszer gyakorlatsorait egy magyar származású, Tel Avivban élő egykori balerina, fizikoterapeuta, jógaoktató tornatanárnő munkájának köszönhetjük.

Fazekas Gabriella

Aviva Gabriellas Steiner

Aviva Gabriella Steiner - született Fazekas Gabriella

Aviva Gabriella Steiner, született Fazekas Gabriella, az Aviva Módszer létrehozója.

Fazekas Gabriella néven 1930-ban született Budapesten. Szülei Bicsérdisták voltak, az ország élsportolói közé tartoztak. A háborúban szülei meghaltak, 1946-ban került Palesztinába a többi árván maradt kisgyerekkel együtt.

Testnevelési főiskolán, gimnasztika szakon végzett. A Tel Avivi Operaház príma balerinája volt, majd tornászként és gyógytornászként tevékenykedett. Olyan tornát akart kifejleszteni, amely segítségével a nők akaratuk szerint tudják meghozni menstruációjukat. 10 évig (1950-1960) próbálta megtalálni a megfelelő gyakorlatokat, majd miután már lemondott célja elérésről, egy véletlen folytán rájött a megoldásra.

Ekkor azonosította be az első gyakorlatot, majd saját tapasztalatai és tanítványai visszajelzései segítségével kifejlesztette az Aviva módszer gyakorlatsorát. A több évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy a módszer nem csak a menstruáció szabályozásában hatékony. Rengeteg baba érkezett olyan családokba az Aviva Módszer segítségével, ahol már évek óta hiába áhítoztak a gyermekáldásra. A módszer rendszeres alkalmazásával számos nő kerülte el a teljes "kipakolást", a különféle nőgyógyászati műtéteket

Aviva Gabriella Steiner 90. életévében, 2020. december 15-én Kefar Sava-ban húnyt el. 

Tóth Lívia

Aviva tanítványa, aki átvette a stafétabotot

Tóth Lívia Aviva Módszer Mestertanár

Tóth Lívia Aviva Módszer oktató Aviva Gabriella Steiner tanítványa volt. Neki köszönhető az Aviva Módszer magyarországi és európai elterjedése. 

Tóth Lívia 1941. november 15-én született, három gyermek édesanyja volt. Rendkívül aktív életet élt, felkarolva azokat a módszereket, lehetőségeket, amelyekkel az emberek saját magukon tudtak segíteni. Példamutató életet élt, rendszeresen és sokat jógázott, tornázott, végezte a Mazdaznan mirigygyakorlatokat, légzőgyakorlatokat, gyűrűsizom tornát. Rendszeresen tartott jógaórákat, asszonytornát, oktatta az Aviva Módszert. Rengeteg nő és sok férfi köszönheti neki gyógyulását, családját. Ő maga is sok súlyos betegséggel kűzdött és azokat saját erejéből, természetes gyógymódokkal, önmegfigyeléssel és sok mozgással tette tünetmentessé, minőségi változást hozva életébe. 

1998-ban határozott úgy, hogy elutazik Aviva Steinerhez Tel Avivba, hogy megtanulja ezt a nagyszerű módszert, amelyről már annyi sok jót hallott barátjától Sik Tomától (akivel a magyarországi Mazdaznan közösségben találkozott), aki személyesen ismerte Avivát. Mivel megtapasztalta, hogy mennyit javíthatunk egészségünkön a mozgás, torna segítségével, szeretett volna az egészségügyi problémákkal kűzdő nőkön ezzel a lehetőséggel is segíteni.

Úttörő munkája nem volt akadályoktól mentes, hiszen erről a tornáról addig még nem hallottak Magyarországon. Aviva és Toma segítségével megírta az Aviva Módszer Nőknek és az Aviva Módszer nem csak Nőknek című könyveket, melyekben pontosítva leírta a gyakorlatokat (Aviva füzetében csak képek szerepeltek, gyakorlatleírások nem), fotókkal illusztrálva és kiegészítette saját tapasztalataival.  Munkájának köszönhetően azóta már nálunk is több ezren értek el eredményt az Aviva Módszerrel, és egyre több helyen tanulhatjuk meg a módszert felkészült oktatóktól.

2014. január 4-én Tóth Lívia váratlanul elhunyt. Családját, barátait és az Aviva közösséget kimondhatatlan veszteség érte. 

Munkáját, örökségét az Aviva Alapítvány gondozza, viszi tovább, lánya, Sarkadi Mariann vezetésével. 

Ha tetszik az oldal, oszd meg!: